Wonen in Het GielsBos biedt een keuze tussen wonen in de beschermde omgeving van de centrale campus of gewoon in een huis in de straat.Het GielsBos beschikt over 32 woningen: 27 op de centrale campus te Gierle en 5 woningen in de straat in Beerse.

In elke woning wonen 6 tot 10 bewoners.

De huidige woningen op het domein in Gierle dateren van de jaren '70 en '80. We kampen bij deze woningen met enigszins achterhaalde uitrusting (isolatie, kabeldistributie enz.), en ze zijn bovendien opgebouwd volgens een concept van gehandicaptenzorg dat niet langer aansluit bij onze hedendaagse visie. Zo is bv. weinig mogelijkheid tot privacy voor onze bewoners en zijn de woningen niet aangepast aan de zorgbehoeften van onze huidige en toekomstige bewoners.

De mogelijkheid om de bestaande woningen aan te passen naar hedendaagse normen werd uitgebreid verkend. De studie toonde aan dat verbouwen niet alleen enorme inhoudelijke beperkingen met zich mee bracht, maar dat de kost ook gelijklopend zou zijn ten opzichte van de kost van nieuwbouw.
Daarom werd besloten over te gaan tot een nieuwbouw-project, wat ons toelaat conceptueel na te denken en de woningen volledig af te stemmen op onze huidige bewoners en doelgroepen.

Tijdens de komende jaren wil Het GielsBos zich erin specialiseren om personen met een verstandelijke beperking én ernstige gedrags- en emotionele stoornissen een geschikte opvang aan te reiken, die ze elders heel moeilijk vinden. Om deze personen een hedendaags woonaanbod aan te bieden, werd een Masterplan Wonen uitgewerkt.

Het Masterplan Wonen streeft ernaar om:
• Voor deze personen een kleinschalig woonaanbod met aparte woningen in een geïntegreerd woonproject te realiseren.
• Aan de bewoners een wooninfrastructuur ter beschikking te stellen die volledig aangepast is aan de hoge verzorgingsnoden die hun handicap met zich meebrengt. Deze woningen zullen beantwoorden aan nieuwe behoeften, die anders zijn dan 30 jaar geleden.

Het GielsBos is één van de weinige voorzieningen die zich richten tot personen met een ernstig tot diep verstandelijke beperking en met bovendien
• een bijkomende zware medisch-motorische zorgbehoefte (MED), of
• een bijkomende gedrags- en emotionele stoornissen (GES).

Onze ervaring met deze MED en GES-doelgroepen stelt ons in staat om een rol te spelen bij het oplossen van knelpuntdossiers en ook bewoners met zeer zware noden op te nemen. 

Bouwplannen

Het Masterplan Wonen bestaat uit 5 fases, gespreid over 10 jaar.
Op 19 april 2012 legt Vlaams Minister van Welzijn Jo Vandeurzen samen met gedeputeerde Marc Wellens de eerste steen.